Scoil: Cruach (uimhir rolla 15931)

An Chruach, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Duibhir

1. Scéal (ar lean)

Bhí fear ina chomhnuidhe ar Ailt a t-Sneachta a bParoiste Glenn Fhinne 7 de clainn Mac Fionnlaigh a b'eadh é. Bhí muirghin mór a chlann aige.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    a trí mac agus barra da láimh leobhtha agus thug siad an croch iarrain ‘un toighe. Bheir sé ar an croch iarrain agus thosaigh sé a bualadh ar a dhá glúin go dtí gur bhuail sé dho cionn an croch iarrain ar an talamh. Thionntuigh sé an croch iarrain annsin agus d’éirigh sé é go dtí go rabh sé comh direach is bhí sé an chead uair.
    “Dheánfhaidh sé seo gnaithe damh”, deir sé. “Bail”, deir sé, “anois tugaigidh damh rud eighinteacht a iomparas an bealach mé”.
    Teaghlach bocht a bhí innta agus ní rabh móran airgid ag an athair ach thug sé dhá punta dó. D’imthigh sé leis ‘un na bhealuigh annsin é fhéin agus a bhata leis. Nuair a bhí sé a’ gabhail thart ag an droicead úr ag toigh P.O Baoghaill bhí teach osta ag P.O B. smaoitigh sé go rabh sé sona ag duine deach a bheith aige nuair a bheadh sé ag imteacht ‘un na bealaigh.
    Sheas sé amuigh ar an bealach mór agus chuir sé a cheann isteach go
    AT0650**: The Strong Youth