Scoil: Cruach (uimhir rolla 15931)

An Chruach, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Duibhir

1. Scéal (ar lean)

Bhí fear ina chomhnuidhe ar Ailt a t-Sneachta a bParoiste Glenn Fhinne 7 de clainn Mac Fionnlaigh a b'eadh é. Bhí muirghin mór a chlann aige.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    lán brachain. Nuair a bhí an bfricfeasta deánta aige tugadh tuath do agus d’iarr an maighistear air gabhail fhad leis an choill agus dornan brosna a báint a dheánadh teine daobhtha. Thug sé leis ropa mór agus d’imthigh sé ‘un na coille.
    Bhain sé leab mór de’n coill uilig. Cheangail sé ins an ropa iad agus thug sé leis deireadh go toigh a mhaighisir. Bhí an maighistear ar an daoraidh leis or dubhairt sé go rabh an áit uilig druidthe suas aige or nach bhfuigheadh a’n duine amach na isteach ‘un toighe na casan ar bith eile.
    “Ma’s sin an rud atá a tabhairt buadhradh duit ní bhéidh mise I bhfad ag réidhteadh casan duit”
    Bheir sé ar an carnan agus caith sé isteach I bpairc é. D’imthigh an maighistear annsin annsoir cailleach na gcearc go bhfuigheadh sé fios caide dheánfadh sé leis or bhí eagla air go mairfheadh sé deireadh. Bhí muillean ag an maighistear le min a dheánadh
    AT0650**: The Strong Youth
    Mollaidh Ní Ghallchobhair