Scoil: Cruach (uimhir rolla 15931)

An Chruach, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Duibhir

1. Scéal (ar lean)

Bhí fear ina chomhnuidhe ar Ailt a t-Sneachta a bParoiste Glenn Fhinne 7 de clainn Mac Fionnlaigh a b'eadh é. Bhí muirghin mór a chlann aige.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    agus duine ar bith a bhfanochadh ann ins an oidhche bheadh sé marbh ar maidin.
    D’iarr cailleach na gcearc ar an mhaighistear é chuir fhad leis an mhuillean tráthnóna lathar-na-mharach agus b’fheidir go bhfuigheadh sé réidhtigh leis.
    Ar maidin lathar-na-mharach nuair a fuair sé a bhricfeasta bhí 10 muilltear ag an mhaighistear an lá seo leis an arbhur a bhualadh. D’iarr sé ar Mac Fhionnlaigh gabhail amach agus freastail a thabhairt dobhtha an t-arbhur a thabhairt isteach ‘un sgiobal annsortha.
    Tharraing sé anuas an toigh de na cruacha agus ar an chead seathaidh bhí cruach arbhur leis eadar a dhá láimh. Nuair a chuaidh se fhad le doras an sgiobal leis an chruich ní bhfuigheadh sé isteach. Chuir sé anonn a dhá láimh agus fuair sé greim ar an balla agus tharraing sé leab mór amach is an bhalla. Thosaigh sé ag
    AT0650**: The Strong Youth
    Mollaidh Ní Ghallchobhair