Scoil: Cruach (uimhir rolla 15931)

An Chruach, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Duibhir

1. Scéal (ar lean)

Bhí Ríogh ins na Frainnce am amháin. An chead mac a bhí aige tháinig fathach as an domhain thoir agus sgiob sé leis amach as an cliabhain é nuair a bhí sé bliadhan d'aois.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    a chuaidh siad fhad leis na Frainnce bhí an fathach a ghoid na paisdí istoigh rompu. Chuaidh Goll I bhfastodh leis comh luath ‘s chonnaic sé é.
    Nuair a chonnaic Fionn go rabh sé ag cur ró chruaidh ar G. sgairt sé ar Neart Mac Neart fear a dubhairt leis go mbeadh sé láidir go leor ag an domhain mhór dá mbéadh sé eadar a dha láimh aige.
    Dubhairt Neart Mac Neart go rabh sé annseo agus d’iarr Fionn air tarrthail a thabhairt do Gholl.
    Chuaidh sé le Goll agus eadar an bheirt aca rinne siad obair gásta leis an fhathach or mharbhuigh siad é agus chaith siad amach ins an fhairrge é.
    Chuaidh Fionn Mac Cumhail annsin isreach annsoir Ríogh na Frainnce agus a 3 mac leis.
    Bhí siad aige glan sabhailte anois. Choinnigh sé Fionn Mac