Scoil: Cruach (uimhir rolla 15931)

An Chruach, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Duibhir

1. Scéal (ar lean)

Bhí Ríogh ins na Frainnce am amháin. An chead mac a bhí aige tháinig fathach as an domhain thoir agus sgiob sé leis amach as an cliabhain é nuair a bhí sé bliadhan d'aois.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    an Gaduidhe ars’ Fionn a gheall damhsa go ngoidfheadh sé an uibh as faoi’n chorr agus an corr ina luighe air.
    “Tá sé annseo”, deir Gadaidhe Mac an Gadaidhe.
    Chuaidh gadaidhe Mac Gadaidhe ar dhruim greapaidhe Mac an greapaidhe agus chuaidh greapaidhe mac an greapaidhe míle agus fear eile ar a dhruim gan tuisleóg na coisceim.
    Chuaidh Gadaidhe Mac an Gadaidhe isteach annsin agus ghoid sé mic an Ríogh. Do réir mar bhí sé do ngoid bhí greapaidhe Mac an Greapaidhe da dtabhairt anúas agus da bhfágailt ag Fionn ins an bhád.
    D’fhág sé 3 mac da chuid an Ríogh slán sabhailte ins an bhád agus b’éigean dó dhul suas annsin fa coinne Gadaidhe Mac an Gadaidhe é fhéin.
    Bhain siad an Frainnce amach airis faoi stúiradh Eolaighe Mac an Eolaighe agus nuair
    Mollaidh Ní Ghallchobhair