Scoil: Cruach (uimhir rolla 15931)

An Chruach, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Duibhir

1. Scéal (ar lean)

Bhí contraid ar an talaimh ins an tsean am ám ma's fíor é eadar na beithigheach agus feur an talaimh thosuigh sé ar thus eadar an bhó agus feur an talaimh.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    Tá mé le faghail sa samhradh agus an an geimhreadh ins an Earrach agus an Fóghmhair níor theith mé iriamh agus níor foluigh mé mo chionn iriamh le sioc na le sneachta le gaoth mhór na le fearthainn. A deirbhsiur Dhílis deir an luacha’r ca bhfuil tú nach bhfuil tú do íodhladh.
    Labhairfhidh mé go teann. Eadar tú fhéin agus mise bíonn bláth agus subhailte ar an t-saoghaill. Bheir tusa ars sí leis an fraoich greim do’n ocrach agus gnidhimse díon do’n fuacht.
    Comduigim deireadh suas.
    Deirbhsiur dílis deir an fraoich leithe choinnigh thusa an t-íoslacht agus socrach agus coinneochaidh mise taobhannaí na gcnoc agus mullaighim no n-árd.
    Anois deir an luachhair ba ceart an Ríoghamlacht a bheith againne.
    Sinne nar foluigh muid ar gcionn iriamh ní annan sin agus na ciobainí breagtha