Scoil: Mín an Bhealaigh (uimhir rolla 15229)

Mín an Bhealaigh, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Niallghuis

no aon rud le feiceáil.
    Leath-uair ina dhiaidh sin chualaidh sí coischéim ar an ród, agus tamall ina dhiaidh sin chualaidh sé? duine eiginteacht ag an gheafta.
    Tamall ina dhiaidh sin tháinig a chéile fhad leis an dorus. Fosgladh an dorus agus tháinig sé isteach.
    D'innis sise an sceal de fan rud a tharluigh agus chuir sé an iongantas air. Ní fhacaidh seisean coiste ar bith ar an ród ag teacht no ag imtheacht. Bhí sé ag fearthainn an oidhche sin agus bhí an ród bog salach. Chuaidh an fear amach go luath san mhaidin, agus scruidigh sé an bothoirín. Ní raibh luirg coiste ar bith le feiceáil no lurg chapaill ach oiread. Bhí a lorganna fein le feiceail go soileir, agus is furus a fheiceáil nach rabh coisde ar bith - coiste nadúrtha ar an ród an oidhche sin.
    Seán Ua Gallchobhar
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)