Scoil: An Ghrafaidh (Graffy) (uimhir rolla 10130)

An Ghrafaidh, Co. Dhún na nGall
Proinnsias Ua Braonáin

Ar an leathanach seo

1. Bhí sin ann agus is fada bhí, dá mbéadh se ann an uair sin, ní bhéadh sé ann anois. Ní rabh ariam can sgeal uair nó sean sgéal, nó dá mbéinn can aon sgéal cuimhe an fhéin sgéal. Bhí Ríogh agus bainríogháin ann agus ní rabh clann ar bith acha D’imtigh an Rí uair amhain agus thug chuireadh d’en tír mhór agus thug sé an, suipair díobhtha, dé iatheacan agus olachan. Nuair a bhí an suipair in-a lathair d’éirigh fear teangach an cuideachta na sheasamh agus thug sé an, Bhuidheachas d’en Ríogh agus d’en Bhainríogháin agús dubhairt sé leo dúis ar bith a d’iarfadh síad ar an chuideachta seo go bhfuigheadh síad í, agus fáilte. Dubhairt an Ríogh na rabh dúis ar bith ar bfearr leis an nó an cuideachta gabháil air a gluine agus cúid deicneara déag d’un phaidrín aradh le iad san mac óg a fhagháil roimhe blíadhain ón lá seo. Bhí sin mág go leor Chuaidh an chuideachta ar a glúine agus dubhairt siád an phaidríc. Chuaidh an t-am thart fadalach go leor ag cé a bhí ag fannacht leis agus cé na rabh ní h-íll sé dadaigh dó go rabh an lá agus an bliadháin cóir istuigh. Lá amhain bhí an bainriogháin ag shubáil amuigh ar an ród agus mhaoithuigh sí sgreachan beag sá coill, agus cá dé a bhí ann acht gasúr óg. Thug sí an gasúr óg leithe na bhaile, agus
    Séamus 'ac a Luain
    An Beangán Buí, Co. Dhún na nGall