Scoil: Lochmuice (uimhir rolla 16556)

Loch Muc, Co. Dhún na nGall
Áine M. Ní Fhuathaigh

inntí agus páganách a ba a h-athair.
    Bhí Bríghdhe ag tabhairt do na bocht i gcomhnuidhe agus crósadh uirthí é nó bhí a h-athair agus a mathair ag eirghe bocht. Bhí sí lá amháin ag dul amach ar an dorus agus mín coirce léithe in a naprún nuair casadh a h-athair uirthí agus d'fhiafruigh sé díthe caidé a bhí leithe, dubhairt sí gur luachair glas agus nuair a d'amharc sí luachair glas a bhí aicí agus sin an t-adhbhar a ndeantar na crósa ó shoín.
    Theagas Bríghdhe an creideamh fíór agus is í Muire na h-Éireann. Má tá Bríghdhe sa teach sí is gnath an luachair a thabhairt isteach atá le crósa a dhéanamh dí. Gnidh gach duine cros no níos mó agus cuirtear crós in airde in gach cró da bhfuil fan teach.
    Deirtear gur ar an chead lá de Fheabhra a fuair sí bas agus is gnath a cuid crós a chuir suas ar an dara lá. "Lá na gcoinnil no Féile na Maighdean Mhuire.
    Tá Bríghdhe curtha i nDún Pádruig sa n-uaigh le Colm agus Padruig.
    Micheal Mac Daid do sgríobh a fuair é ó na athair Liam Mac Daíd Mean an Arbhar, Beal an Atha Mhóir, Leithbhearr.
    Mícheal Mac Daid
    Mín an Arbhair, Co. Dhún na nGall