Scoil: Dooey (uimhir rolla 15657)

An Dumhaigh, Co. Dhún na nGall
M. Mac Amhlaidh

Ar an leathanach seo

1. Sul a bhuaileann mó mháthair bainne cuireann sí an bainne isteach i mias. Nuair a bhíonn an t-uachtar ar bharr an bhainne cuireann sí ins an cuaigean é agus buaileann sí é.
    Nuair a bhionn an t-im ar barr an cuaigeann siad comhradh go bfuil an bainne comhair a beith buailte. Annsin tógann sí an t-im o’n cuaigeann agus cuireann sí isteach i mias é. Cuireann sí salann air annsin agus gnídheann sí meascann do agus cuireann sí ar an aran é agus itheann muid é.
    An bainne atá fághtha nuair a bhuailtear an bhainne beireann siad bainne blathach agus tá se maith le arán a deanamh agus tá sé maith ag ghamhain óga fosta.
    Nuair a bhíonn mó mathair ag buaileadh bainne cuidigim leithe agus ní bhíonn muid i bfad leis. Bhí cuaigeann ioingahtach olc againn anuraidh ach fuair muid é coirighthe agus tá sé na ceann iongantach (an) maith anois.
    Buaileann mó mháthair bainne
    Brighidh Ní Gallachobhair