Scoil: Tráigh Éanna (uimhir rolla 16030)

Bá Thráigh Éanach, Co. Dhún na nGall
P. Mac Giolla Bhríghde

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    tír agus chan [facas]? é go cionn tráth. Oidhche amhain buaileadh an dorais “go Mbeannuigh Di’a s’ Muire agus go mairidh an lanamhain a saoghal áir D’athain siad gurbh é an Fidileor caoch do bhí ann. Cuireadh fáilte roimhe agus arsa Norainn “Bhuidheachas do Rí go bfuil Nar gheall mé duit go mbéinn ag seinim ar do bháinfhéis
    Chruinigh na bailte agus chan de phocaí [folamh]? bhí preataí muicfeóil im uibheacha agus rl, agus bhí oidhche mhór ann go maidín. Fuair an Fidileor caoch bás idTír Eoghain agus d’fág sé an fhidil ag Nórann.
  2. Taidhbhsí rudaí neamh shaogalta comharta An bean sidhe.
    Is beag ceanntair in Éirinn nach bfhuil sgéaltaí den chínéal seo ann agus ní taise de Gaedealtacht Thír Connail é. Níl droichead na piopa ann nach bhfuil a taidhbhse fhéin ann. Tá piobaire sidhe ins an bheinn úd agus solus ar an taobh eile dén abhainn. Connaictheas [toin]? agus colann gan ceann ag an leach
    Brian O Dubhthaigh
    Peadar Ó Dubhthaigh