Scoil: An Clochán Liath (Dungloe) (uimhir rolla 15243)

An Clochán Liath, Co. Dhún na nGall
Doiminic Ó Ceallaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Murchadh Mór shuidh sé síos ar chraobh crainn a d’amarc air. “Cá ! Ca”, ars’n phréachán, acht bhí Murchadh Mór ró gnoitheach le h-eisteacht leis. “Cá ! Cá” ars’n préachán aríst, agus thóg Murchadh Mór a cheann, agus shíl sé gur “láb ! láb” a dhubhairt sé, agus léim sé amach as an abhainn, bhí sé ag gabhail thart fa’n t-srath ag cuartú ar feadh tamhall, fá dheireadh is táinig sé ar cnap d’aoileach bhó thiontuigh sé an chriathair bun os chionn agus chuir an chlabhair air d’fág annsin gur thiormuigh sé. Nuair a bhí an láibh tirm cruaidh agus greamaidhe i gceart, lán sé an chriathair de’n uisge.
    Tug sé deoch do na bhuailteoirí fuair sé trí phionnain choirce, d’ith na ba an choirce, fuair se trí deoch bainne d’ól an cat an bainne. Rug an cat ar an luchóg, ligh an a luchóg an t-Im, cuireadh an t-Im ar chosa con, Ruaig an chú an fiadh, léim an fiadh thar uisge, fhliuch an t-uisge an chloch, chuir an cloch faobhair ar sgian, géarr an sgian an t-slat, agus fuair Murchadh Beag greadail is griosail na déarn sé dearmad dé go lá a bháis.
    AT2030: The Old Woman and her Pig
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)