Scoil: An Clochán Liath (Dungloe) (uimhir rolla 15243)

An Clochán Liath, Co. Dhún na nGall
Doiminic Ó Ceallaigh

an dún. Ó'n lá sin amach tugadh Dún an Gleo már ainm air.
    In dhiaidh tamaill bliadhantach tháinig daoine a comhnuidhe fá na gleanntáin seó idir bárr sléibhe agus Machaire Méillte. Bá iad sin ar sinnsir ar chuir na nGall ruaigh ortha as na talta maithe thart fá Dhoire agus Litir Ceannan indhiaidh teicheadh na n-Iarlaí. Bá ag Dún an Dálaighe sin dún an gleo, a bíodh an t-aonach go dtí seo acht bhí cumhacht na nGallidh ag d'ul i luige, agus líon Pobhail na Rosainn ag d'ul i mhéid chonnachtas do na daoine go rabh an Clochán Liath níbh'mhó i lár báire, agus ar an adhbhhar sin h-atruigheadh an t-aonach aníos ann seo. Bá é Dungloe an t-ainm a bhí ag na ceannuightheoirí Gálda air, agus lean an t-ainm sin an t-aonach, sin mar tháinig Dungloe bhéith in a ainm Béarla ar an bhaile bheag i n-áit Cloghanlee.
    Dominic Ó Ceallaigh
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)