School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Dhún na nGall
Domhnall Ó Baoighill

1. Ghoid sé ó'n tsagart.
    Bhí fear ann fad ó shoin agus bhí sé iongantach greannmhar. Ní bhéadh beó air mar mbéadh sé ag deanamh grinn ar dhuine éighinteacht i gcomhnaidhe. Bhí sé an-mhór le sagart na paraisde agus bhíodh an sagart i dtólamh ag deanamh grinn air.
    Lá amháin bhí an fear seo ag gabhail ar faoisidín chuig an t-sagart, agus sul má deachaidh sé ar faoisidín chonnaic sé leab mhór tobaca i bpóca an t-sagairt. Dar leis gur dheas é ghoid. Nuair a tháinic a sheal chuaidh sé isteach chuig an t-sagart ach má chuaidh chan a dheanamh a anama.
    Chaith sé é féin ar a ghluine go cráibhtheach ag cosa an t-sagairt agus thoisigh sé a innse a chuid peacaidh, agus dar leat go raibh dólás mór croidh air. Nuair a fuair sé faill ar an t-sagart chuir sé anonn a lámh go fáillthighe agus ghoid an tobac as póca
    Cáit Ní Ghallchobhair
    Máire Ní Domhnaill