Scoil: Bun an Inbhir (uimhir rolla 5166)

Bun an Inbhir, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Pháidín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    (le) leis agus d’iarr sé air crtuitheacha a cuir ar an chapall. Dimthigh sé suas an cnoch gó bfeichfead sé an rabh Éirinn mar bhí sí ariam. Nuair a fuair Magnus ar siubhal é bain sé na cosa de’n capall agus cuir sé isteach faoí’n teine iad. [Séid]? sé na builig agus níor bhfada gur cuir sé an teine ar leat-taobh ach ní rab casa ar bith ann. Sgannruigh sé agus dimtigh sé amach ar doras cúil mar bhí eagla air go mbuirfeadh an rí é. Nuair a thainig an rí chonnaich sé an capall gan cosa agus bual fearg mór é agus cuir sé amach saighdiúirí a cuartughadh Maghnuis. Ach dimtig Magnus ortha. Caith siad se lá a cuartughadh agus ní rabh Maghnus le fághail. Nuair a cualaidh Magnus gur stad siad de’n cuartughadh tainig sé na baile. Cupla lá na dhiaidh sin tainig an fear beag ruadh fhadh leis agus diarr sé air iasacht an céarta agus tug Mághnus do iadh. Cuaidh sé amach agus tug sé isteac dhá sean chailleach agus dhinn sé isteac faoi’n teine iad. Séid sé na builig agus tainig cailín deas óg amach aige tug sé leis ar druim an (cal) capaill í. Smaontuigh Magnus gur maith an ceall a bean agus a leas-máthair a
    AT0753: Christ and the Smith
    Padraig Ua Fearraidhe