Scoil: Bun an Inbhir (uimhir rolla 5166)

Bun an Inbhir, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Pháidín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ar uaigh thíos ins an roilig. Bhuail sé isteach san blagáid é agus thuit sé marbh. Lean na daoine Éamon annsin agus d’imthigh sé ortha. Chuaidh sé isteach i dteach agus bhí sean bhean agus a beirt mac istigh. D’iarr siad ar Éamon dhul amach agus an tarbh droch-chainte i bhí amuigh san pháirc a thabhairt isteach go marbhadh siad é. Chuaidh Éamon amach agus bhain sé do a chóta, agus chaith sé an cóta ar chreig agus luigh sé féin i gcúl na creige. Nuair a thainic an tarbh an clóca ar an chreig, shaoil sé gur fear a bhí ann agus thug sé iarraidh air. Nuair a bhí an tarbh ag troid leis an chlóca, déirigh Éamon agus steall sé an chloigeann do le na chlaideamh
    Thug sé isteach an tarbh annsin agus gheárr siad suas é agus d’ith siad é. Bhí Éamon ag geárradh leis agus saoil an muinntir eile gur a h-ithe a bhí sé. I n-áit sin, bhí croiceann an chapaill faoí na asgail aige agus bhí sé ag cur na feola isteach sa chroiceann. Luigh Éamon siar annsin ins an chathaoir agus dubhairt sé :- “Tá mé féin iongantach lán”. Cuir sé an sgian isteach i gcroiceann an chapaill agus thuith an feoil uilig amach ar an urlár. Dubhairt fear do na mic- “Tá mise iongantach lán fosta agus dá gcuirfeá an sgian sin isteach an mo bholg-sa fosta agus cuid de’n feoil a leigin amach bearfadh se faoiseamh damh”. Cuir Éamon an sgian isteach ina bolg agus
    AT1088: Eating Contest
    E. Mac Pháidín