Scoil: Oileán Toraighe (uimhir rolla 5164)

Toraigh, Co. Dhún na nGall

1. Scéal (ar lean)

Bhí rí agus bainrioghín ann uair amháin agus bhí triúr nigheanna aca.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    an crann tochairte duithe, chuir sí leathtaobh óir agus leathtaobh airgid uirthi. Chuaidh an ghiorrsach bheag síos agus d'innis sí seo do na máthair. Chuir an mháthair suas annsin í le ceist a a chuir uirthi goidé cheanneochadh uaithe é. Dubhairt sí gur oidhche eile igcuideachta a fir go maidin. Thug sí d'on ghiorrsach bheag an crann tochairte annsin agus bhí sí igcuideachta a fir go maidin. Chuaidh siad síos go dtí an tráigh lá ar na bhárach. Dubhairt sí le tarbh dubh na tráigh míne go dtabhairfadh an bean iníos deoch anocht chuige agus é a dóirteadh síos i gceann an bodhartar. Thug an bhean iníos deoch an oidhche seo chuige agus dhóirt sí síos i gceann an bodhastar é, agus bhí an bheirt ag cainnt le na chéile go maidin.
    Máire Ní Dhochartaigh
    Fuair mé seo ó