Scoil: Luinneach (uimhir rolla 13958)

An Luinnigh, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

Lá thar na bhárach agus d’imthigh sé a choimheádh na muc, agus casadh an fear seo air.
    Chuir sé ceist air an bhfuair sé amach an cheist. Dubhairt seisean go bfuair, agus d’innis sé dó. D’iarr sé air an dara h-oidhche fios a bheith aige cá mhéad gallún uisge a bí sa fhairrge Chuaidh sé na bhaile an oidhche séo agus dubhairt sé gur casadh an fear seo air indiu arais agus gur chuir sé ceist air, níos doiligheacha indiu, agus d’innis sé dó. D’freagar an gasúr an cheist, agus dubhairt sé dá stapadh sé méid sruthain agus locheanna as bí ar an domhan go mbéadh fhios aige é.
    Casadh an fear air maidín, lá thar na barach, agus d’innis sé an freagar dó. Chuir sé ceist eile air an lá seo a bí trí h-uaire níos doiligheacha nó an chead cheann. Cuaidh sé na bhaile agus d’innis sé dó an gasúr gur chuir sé ceist air a bhfad níos doiligheacha na an chead cheann. D’innis an gasúr an freagar do. Casad an fear air an triochmhadh lá agus d’innis sé an freagar dó. Annsin chuir sé ceist air cé bí ag (a) innse dó, agus dubhairt seisean gur a mhac féin a sabháil é ó’n na cheann a bhaint dó, agus (gur) sabháil (seo) mise eisean ar na muca é ithe, nuair a bí sé
    Anna Nic Aodhachain
    Eibhlín Nic Pháidín