Scoil: Gort an Choirce

Gort an Choirce, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Giolla Easboic

An Bhean arís:-
    D'freaghair bean a'tíghe arís é agus seo iad na paidreacha a dubhairt sí leis:- " Go mo seacht míle milliún measa a bhéas tú bliadhain ó indiu is ó amárach, a rógaire bacaigh, acht tá mise a'tabhairt fógra dhuit go beo tapaidh imtheacht ó mo dhoras nó leagfa mé an maide ort".
    Ní raibh cosamhlacht ar bith ar an bhacach go raibh sé a cuimhniú a imtheacht acht do labhair an bhean an ath uair.
    " Tá mé a tabhairt fógra dhuit an dara huair agus comhairle do leasa mar mbéidh tú imthiughthe ó mó dhoras a bhitheamhnaigh bacaigh, go sínfe mé súiste trasna do dhroma ort".
    Easgaine an bhacaigh
    Thoisigh an bhacach annsin ag loscadh mionna mór agus ag feannadh ar bhean a tíghe agus ar a cuid eallaigh. Seo iad na focla dubhairt sé:-
    " Nár théidh na maodhain thar do chuid bó bainne
    agus nár théidh an galra breach thar do chuid muc, go n'éirigh léim rúitín ag do chapall, an galra glúiníneach ar do chuid cearc, an fothach ar do chuid asla agus dí chéile ar do mhada".
    " A chailleach thútach, rosach, rocach, chasta, a chailleach ghortach, chrosach, bhasach, nior thug tú greim aráin ariamh dó'n bhacach agus seo dhuit mo mhile mallacht".
    Lean sí annsin é agus shathaidh sí an madadh
      1. filíocht