Scoil: Mín Doire (uimhir rolla 16151)

Mín Doire, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Gallchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    léim siad anuas den chapail i chuaidh siad isteach i dteach bheag cionn- toighe. Bhí an bhean bocht iongantach Scáruighte mar ní rabh fhios aici cairdé déireochadh dí. Bhí an teach lán dea na daoine beaga, bhí cailiin deas dóigeamhal na seasamh ina measc ach ní rabh fhios ag an bhean cén cailiín í seo. Is maith a bhí fhios ag an cailín cén bhean í seo a thainig isteach mar bhí fhios aici gur bí a máthair a bhí ann. Thárlaidh sé gur imthigh na daoine beaga uilig amach, níor fágadh sa teach ach an straínsúir mná seo, an cailín og. Dinnis an caílin óg den bhean seo gur bí eise a inghean agus bhí iutghaír mhór uirthí go annsin go rabh inghean saici sadhbhailte. Diarr an cailín ar a máthair a méar a chuir isteach sa phóta bhí ag an teinidh, an tuisge a bhí ann a chuimilt air a súil, go mbeadh sí ábalta fear saicise a fheiceal ar aonach Ghort- an -choirce lá- thar- na- bhárach. Rinn an bhean seo, ar aonach ghortan- choirce chonnaic an sí fear
    Séamus Ó Brógáin
    Seaghan Ó Brógáin