Scoil: Mín Doire (uimhir rolla 16151)

Mín Doire, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Gallchobhair

Ar an leathanach seo

1. San bhlian 1925 doígeadh ceithre cruacha coirce le bean Sheain Uí Chanainn shuas i Mín -na Craobh. An duine a chuir na crucha ar theine dfiach sé leis an teach a dhóghadh fosta. San "Rairtín"[?] a ghlac seo áit agus bhí nighean an toighe eadar dáil is pósadh san am. A deirtear go raibh fear ag iarraidh na nighne seo le pósadh acht ní ghlacadh sí é. Rinne sí é a dhiúltadh agus d'aontuigh sí le fear éigin eile a pósadh. Bhí an lá leagtha amach is eile, acht eadar dáil ispósadh thainic an fear a dúiltadh oidhche amháin agus dhoígh sé na cruacha mar dhroch mheas ar mhuinntear an toighe.
    Go ndéanaidh Dia trócaire agus grásta ar an fhear bocht fuair sé tobann in Albain go goirid na dhiaidh .
    Séamus Ó Baoghaill
    Mín na bPoll, Co. Dhún na nGall