Scoil: An tSraith

An tSraith, Co. Mhaigh Eo
Seán Ó Catháin

Ar an leathanach seo

1. Luibh na bó;- Geibhtear cois na fairrge é i n-áit a bhfuil an tsáile ag teacht isteach air. Baintear é agus nighthear an gainimh as. Beirbhighthear é agus tugtar an tuisge beirbhighthe do bó lag tanaidhe chun í a leigheas.
    Luibh na gCaorach:- Fásann an luibh seo san ngainimh leis. Bíonn bláth buidhe air agus nuair itheann an caora é ritheann sí go dtí an tsruthán agus leanann sí ag ól go bpléasgann sí.
    Muing Bharra:- Duilleóga beaga a fhásann cois claidhthibh iseadh é sin. Piochtar iad agus cuirtear in aice na teineadh iad go dtí go mbhíonn siad te. Annsin cuirtear ar cos capaill nó ar cos asail atá aite air.
    Buaileadh Sidhe:- Nuair thagann tinneas ar bó mar gheall ar í bheith ina luighe ar an bhféar fliuch deirtear gur b'iad na daoine maithe a chaith na clocha sin leo. Bailighthear na clocha agus cuirtear tuighe i mbéal an crúiscín le flóirín Sasanach