School: Doire Chasáin (roll number 15239)

Doire Chasáin, Co. Dhún na nGall
Tomás Mac Fhionghaile

1. (continued from previous page)
    dheanamh. I bhfad ó shoin nuair a bhí na Normanaigh sa thír seo, chuaidh sgaifte de shaighduirí síos go "Cnoc Mór" leis an fhathach seo a fhághail.
    Bhí siad shíos an feadh seachtmhain sul a bh'facaidh siad an fathach. Annsin chonnaic siad an fathach mór agus lean siad é. Phill an fathach agus thoisigh siad ag troid leis. Bhuail fear acu leis an t-sleagh é agus bhí sé iongantach feargach. Thoisigh sé ar cúpla saighdúir agus mharbhuigh sé iad.
    Annsin thoisigh an cuid eile air agus mharbhuigh siad é, thug siad é leobtha go dtí loch Suiligh agus chaith siad é isteach i loch Suiligh. Bhí cupla cailleach sa tír seo i bhfad ó shoin agus bhí siad na gcomhnuidhe ar Chnoc na Sleigh. Bhí cuid mhór airgid
    Anna Nic Giolla Brighde
    Na Dúnaibh, Co. Dhún na nGall