Scoil: Doire Chasáin (uimhir rolla 15239)

Doire Chasáin, Co. Dhún na nGall
Tomás Mac Fhionghaile

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    saidhte astoigh ins na ballaí. Caithfidh cuid mhór urleisí a bheith ag an ghabhann nuair atá sé ag obair le rudaí iarainn. Ní chuireann siad crúidhte ar bith ar na ba. Caiple uilig a chuireann siad crúidhte ortha annseo. Ghnidheann siad geaftaí de iarann fósta.
    Tá gabha eile darbh ainm Andrias Mac Gairbhéith, atá i na chomhnuidhe igCinnalairge ag taoibh na fairrge. Tá ceardcha dheas aige fósta acht is ceann tuigheadh atá air. Níl an ceardcha seo comh mór le ceann Ó h-aonrachtaigh. Tá doras mór glas air agus tá sé gearrtha i lár agus thig leat é a fhosgladh amach. Nuair atá na lactha maith, téigheann siad amach faoi’n spéir, fa choinne rud beag air a fhághail.
    Gnidheann sé an obair amuigh fósta. Caithfidh teine
    Anna Nic Giolla Bhrighde