Scoil: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Domhnaill

Ar an leathanach seo

1. Bhí long mhór amuigh ar an fhairrge ag áit a dtugann siad Carraig-a-Fhranncaigh air. Bhris stoirm ar an fhairrge agus briseadh an long. Cailleadh a rabh ar an long ach aon bhuachaill amháin. Shnámh an buachaill isteach ar ghiota adhmaid. An chéád bhaile a dtáinig sé ann tugadh a shloinneadh mar ainm ar an bhaile. Foruscaigh an sloinneadh a bhí air agus sin é an fáth ar tugadh Baile-Bhoruscaigh ar an bhaile ó shoin.
    Os rud é go raibh sé in-a stráinséar san áit shiubhail sé leis frí na cnuic. Chonnaic sé solas beag ag bun chnoic agus tharraing sé ar an tsolas an méid a bhí in-a chnámha. Chuaidh sé fhad leis an doras agus fosgladh dó é. Tháínig bean mhór 'un an doras agus d'fhiafruigh sí de caidé thug annsin é ag an am sin d'oidhche.
    "Tá mé i ndiaidh theacht ó'n
    Baile Uí Fhuaruisce, Co. Dhún na nGall