Scoil: An Árd Leathan (uimhir rolla 7680)

An Ailt Leathan, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Ailin

1. Seanscéal (ar lean)

Bhí fear in a chomhnuidhe ar an Ghlaisigh am amháin agus chuaidh sé go dtí an tSrath-Bán.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    Dubhairt an greasuidhe go ndéanfadh sé rud ar bith le púnta a shaothrughadh. Tá tábla annsin agus má théid tú thart go cionn dhá uaire fán tábla sin agus gan focal a rádh ach. “Mise Seán agus mé ag dul thart”. Tá sin furust arsa an greasuidhe.
    Dheánfaidh mise sin cinnte. Thoisigh an ghruasuidhe ag dul thart fan tábla. Chuaidh an fhear eile amach ag dfhiafruigh sé do fear an tsiopa, caidé’n sórt biotáilte a thug sé dó. Dubhairt fear am t-siopa go dtug sé an chuid a bfhearr dó. Go amach go bhfeicidh thú an greasfaidh. Tá sé ar míse arsa an fear”. Cuaidh fear an t-siopa amach na chistinnigh. Fuair sé grein[?] ar ar an ghreasuidhe agus thosuigh sé ag cuir céille ann. Acht ní rabh gar ar bith ann. Bhí seisean ag rádh. “Mise Sheághan agus mé ag dul thart”. Cuireadh amach fáchoinne a bhean. Tháinig seise isteach. Chuir sí a dhá láimh thart fa dtaoibh de agus thoisigh sí ag cuir céille ann. Ní rabh gar ann. Bhí siad le sgéala a chur ag na gardaí fa dtaobh don cineál biotáilte a bhí fear an tsiopa ag congbhailt. Nuair a chualaidh an fear eile seo. Dubhairt sé lé fear an t-siopa. “Ma bhur tú cúig púnta damhsa, léasaidh mise an greasuidhe agus fág na gardaí. Thug fear an t-siopa na cúig phúnta
    Caitlín Nic Ghloinn