Scoil: Druim Caoin

Droim Caoin, Co. Dhún na nGall
Seán A. Ó hArthaighe

1. Scéal (ar lean)

Bhí fear ann am amháin agus bhí triur mhac aige. Ní rabh fhios aige cadé dhéanfadh sé leóbhtha.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    Gasur a bhí ag tabhairt a gcuid dos na muca fuair sé isteach as d'innis sé do'n righ go rabh Gaedheal pósta ar an inghean. D'éirigh an rí, thug sé leis a ghunna 'gabhail a sgaoileadh. Dubhairt an bháinrioghan go rabh sé náiriste gaiscidheach a bhí comh maith leis a scaoileadh agus é pósta ar a inghean.
    Dubhairt an rí leis go rabh leitir scrióbhtha aige le cur chuig a dhearbhrathar, ach go rabh tarbh droch-mhúinte ar a' bhealach as na bhfuigheadh sé duine ar bith a rachadh leithe. Chuaidh seisean. Annsin nuair a bhí sé ag gabhail a luighe caitheadh síos é san áit nach rabh dadaidh acht sgaifte diabhal. Thoisigh siad-san 'gabhail a ithe. Rug sé greim dhá chois? ar cheann aca. Thoisigh sé ortha gur mharbhuigh sé iad. Bhí sé annsin seacht mbliadna beó ar an bhroc a bhithear a' caitheamh síos aca san. Oidhche amháin chonnaic sé réaltóg. Fuair sé aníos ó step go step go dtáinic sé aníos ag colbha na leabtha ionnsar an áit a caitheadh síos é. Fuair sé culaith éadaigh ag colbha na leabhta uair? airgid ann a phoca. Fuair sé an glas do iomlán na ndoirse. Nuair a fuair sé amach bhí beathach capaill ann, srain agus diallad uirthí agus a ceann amach ar an doras.
    AT0300: The Dragon‑Slayer
    Gleann Léithín, Co. Dhún na nGall