Scoil: Druim Caoin

Droim Caoin, Co. Dhún na nGall
Seán A. Ó hArthaighe

1. Scéal (ar lean)

Bhí fear ann am amháin agus bhí triur mhac aige. Ní rabh fhios aige cadé dhéanfadh sé leóbhtha.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    thug sí leag sí le na héiteógaí é. Chonnaic sé ball bán faoí na héiteoíg. Shaith sé an claidheamh ann. D'fhág sé an loch dearg le fuil. Ghearr sé giota de'n teangaidh de. Cé bith fear a mhuirbhfeadh an phéist bhí sé le inghean an ríogh a fhághail le pósadh. Na daoiní a bhí fa mhullach na gcnoc rith siad anuas nuair a chonnaic siad an loch dearg le fuil ag rádh gurbh iad féin a mharbhuigh an phéist. Bhí ingean an ríogh a' rádh narbh iad. Bhí seisean sa cheistinigh. Scáirteadh síos airsan. D'iarr ingean an ríogh air tionntadh thart go bhfeicfeadh sí ar fhóin [> fhóir] an giota as íochtar a fhroc. D'fhóin an giota as an ghruaig. Dubhairt sise gur sin an fear a mharbhuigh an phéist. D'fhiafruigh seisean a' bhfacaidh siad a'n ceann ariamh gan teangaidh. Dubhairt siad nach bhfaca ach ceann péist. Tharraing seisean amach as a phoca giota de'n teanga a bhain sé de'n phéist. Pósadh iad annsin.
    Bhí siad ag siubhal amuigh lá indiaidh a bpósta, as bhí siad ag cainnt. Dubhairt seisean gur Gaedheal a bhí ann fhéin. Dubhairt sise 'a mbéadh fhios ag a athair gur Gaedheal a bhí ann nach mbéadh sé sasta ach ca bith creideamh a mbéadh seisean air go mbéadh sise air.
    AT0300: The Dragon‑Slayer
    Gleann Léithín, Co. Dhún na nGall