Scoil: Anach Cuain

Eanach Dhúin, Co. na Gaillimhe
R. S. Ó Conaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    abhaile go locha Fuair. Chonnaic sé an Gruagach aríst agus thug sé an claidheamh dó. Rug an Grugagach ar an gclaidheamh agus thug sé buile dhe do Choncubair . Sín é an buidheasca a bhí aige dó. Thosuigheadar ag troid annsin agus fuair Choncubhair an buaidh. Do mharbhuigh sé an Gruagach agus bhí an claidheamh soluis agus na bád aige fhéin annsin.
    Tháinig sé anuas go Sean Cúirt agus phós sé an bhean áluinn. Bhí bainis mhór aca ar an feadh seacht lá agus seacht noidhte . Do mhair said go sona sámh as sin amach . Bhí go leór le nithe agus le nól aca. Níl an Cúirt an anois ach tá cuid de na sean bhallai le feiceáil fós ann agus tá an sean bhóthair a bhíodh ag dul amach as an cúirt go dtí an bóthair mór ann freisin.
    Tomás breathnach
    Coitchianta