Scoil: Corr an Droma

Cor an Droma, Co. na Gaillimhe
Breandán Ó Míodhcháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí lánamhan ann suim bliadhanta ó shoin agus bhí a sáith de shaidhbreas an saoghal seo aca. Theidheadh siad í gcuideachta ins gach uile áith agus bí sise ina togha daimhseora, agus bhí an fear ró- bródeamhail aisti; ní thiocfadh leis a leigeant as amharc. Bhí siad mar sin go dtí go dtáinig an droch-shaoghal, agus go dtáinig an lobhadh ar na bfataí. Bochtuigheadh chómh mór sin iad nach raibh morán aca le caiteamh le siamsa nó le súgradh. Thaínic an acíd annsin ortha agus guighe sí Dia dhá gcailltí a fear í féin bás fhághail chómh luath. Bhí a shliocht orra, fuair sí a guighe. Fuair a fear bás ins an oidhche dár gcionn agus bhí an bheirt i gcuideachta cun na cille. D'imthigh an clann go fanach agus d'imthigh an teach ar an gcaoí chéadhna. Tháinig stoirm agus fuaduigheadh an cumhdac sgraith agus taobhán agus cuireadh poll ins an teach . Bhí seisear fear ag dul ag iasgaireacht san oidhche agus bhí an teach ar a mbealach
    Bean Uí Fhathaigh
    Oibrí tí (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)