Scoil: Corr an Droma

Cor an Droma, Co. na Gaillimhe
Breandán Ó Míodhcháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    freisin:- gan aon loistín a ghlacadh in aon teach a bheadh bean óg pósta ag sean-fhear ann; nuair a chuirfeadh aon duine fearg air, suidh síos agus a phíopa a dheargadh; gan aon bhealach treasna no aith-ghiorra a thógáil ach an bóthar. Nuair a tháinig sé abhaile ag a bhean bhí a mhac méaduighthe suas go mór ar fead na dtrí bliadhna agus shíl sé gur fear a bhí ann a tháinig isteach ag a bhean fhad is bhí sé fhéin ar aimsir. Tháinig fearg mhór air ach chuimhnigh sé ar an gcomhairle a tugadh do agus shuidh sé síos cois na teine agus dhearguigh sé a phíopa. Annsin shín sé an builín chuig a bhean agus d'fhiafruigh sí dhó arbh' é sin a' méid a bhí aige t'réis na dtrí bliadhna. Dubhairt an fear leí nar tugadh blas ar bith dó ach an méid sin agus gur dubhradh leis gan blas a bhaint de no go dteidheadh sé abhaile. Bhuel, ghearr siad suas an builín agus nuair a gearradh é bhí sé lán de "shobhairíní buidhe" agus , ar ndó, bhí siad saidhbhir go deo arís ina dhiaidh sin.
    AT0910B: The Servant's Good Counsels
    Peadar Ó Cathasaigh