Scoil: Baile Chláir na Gaillimhe (C)

Baile Chláir, Co. na Gaillimhe
Eibhlín Bean Mhic Suibhne

Ar an leathanach seo

1. Deantar arán as plúr cruintneachthan no do mhin coirce. Ní mheileann na daoine an gráinne sa mbaile. Tiubhrann siad go dtí an muilleann é. Fadó is le brointe a milleadh siad é. Bheadh dhá chloch mór aca ceann eile. Cuireadh siad an ceann beag isteach sa ceann mór. Bhíodh poll ina lár cuireadh an gráinne isteach ann freisin. Casadh siad thart é agus sin é an caoi a milleadh é. Níl aon bhró aca anois. Déantar cácaí as fataí freisin agus deantí fadó iad. Sé an caoi a dhéanadh siad é ná na fataí a bhruith agus annsin iad a glanadh agus iad a measadh suas agus plúr bán a cuir leis, annsin é a cuir isteach i mbacús, cuireadh siad crois air cun an t-aer a leigint isteach chuig.
    1. táirgí
    Micheál O Dheaghaidh