Scoil: Baile Chláir na Gaillimhe (C)

Baile Chláir, Co. na Gaillimhe
Eibhlín Bean Mhic Suibhne

Ar an leathanach seo

1. Tá dá roilig tuairim is míle go leith ó'n áit seo. Ta rian clochair i gceann acu. Is ann a gcuirtear fúr mór na ndaoine. Tá an roilig eile an-sean. Tá rian Teampaill ann. Sean-Teampaill a tugtar air agus ní cuirtear moran daoine ann anois. Roiligí cearrógacha is eadh iad.
    Seo sgeúl a chuala mé faoi'n roilig nua:-

Nuair a bhí siad ag deanamh an clochar fadó, deirtear go dtainig fear ag tóireacht oibre. Bhí sé tuairim is am dinnéir. Sé an t-ainm a bhí air ná "Gobán Saor." Dubhairt na fir leis go dtubhradh siad obair do ac "cat is dá rubhall" a beith gearrtha amach ar cloch aige nuair a thiocfadh siad arais. Bhi sé sin déanta aige nuair a bhí an dinnéir itthe acu. Bhí ingnamh ortha. B'eigean diobhta an obair a tabhairt dó. Tá an "cat is dá ruball" le feilcáil fós istigh i mballaí an mainistreach.
    Tá an Sean-Teampall comh sean sin is níor chuala aoinne sgeúl faoi.
    Mairtín Mac Giollarnaith