Scoil: Naomh Breandán, Gaillimh

Gaillimh, Co. na Gaillimhe
T. Mac Eochaidh

Ar an leathanach seo

1. Bhí fearr ann fadó is fadó bhí agus sé an t-ainm a bhí air an Gobán Saor. Is é an céird a bhí aige ná a bheith ag tógál caisleáin. (agus) Chuaidh sé go Ssasna ag déanamh caisleán agus nuair a bhí an caisleán tóigte aige bhí ag iarriadh dul abhaile. Tháinig rí Sasana aghus d'fhiafruigh sé dhó an raibh sé ag dul abhaile ach bhí sé ag leigint air bhí sé lé haghaidh é a mharbhuigh ach d'éaluigh Gobán Saor. Nuair a bhí sé imthighthe fuair sé cuireadh dul a anonn arís. Chuaidh sé anonn agus rinne sé caisleán agus nuair a bhí an caisleán déanta thainic rí Sasana arís agus d'fhiafruigh sé dhó an bé sin an caisleán a bfhearr a d'feadach sé a dhéanamh. Dhubhairt sé nach é agus go raibh báll ornas eile aig adus go bé an t-ainm a bhí air
    AT0875: The Clever Peasant Girl
    Máirtín Mac Casarlaigh