Scoil: Dubhras (uimhir rolla 6319)

Dúros, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Mearacháin

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí fear ann fadó . . .

(ar lean ón leathanach roimhe)
    agus d'féach an fear ina tímpeall agus bhí an leipreacháin imighaidh. Rinne an fear an rud céadna an oidhche eile agus d'imigh an gréasaidhe arís uaidh. An triomhadh oidhche bhí an fear ró cliste don leipreachán ní raibh sé inan imirt air. Síl sé dul ón bhfear acht ní raibh fáil aige air.
    (D'faid) D'iarrfaidh an fear dhó cá raibh an óir aige agus dubhairt sé go raibh sé i gcúinne de'n páirc is giorra dhó teach fhéin. An maidin lá ar na bhárach tosuigh ag cuartach le laighe san áit adubhairt an leipreachán leis.
    Sa deire thiar tall fuair sé bosga táirní agus casúr agus tháinic fearg ar an fear nuair nach óir a fuair sé. Cúpla lá indiaidh sin bhí sé le na bhróg a deisiú mar bhí sé briste. Cuaidh sé isteach faoi'n leabhaidh chun an chasur agus na táirnigh fágháil agus céard a bfuigheadh sé ach casúir óir agus bosga óir. Geallaim-se dhuit nach fearg a bhí air an uair sin.