Scoil: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    aon duine sa teac leis act é féin. Bhí go leór crainnte ag fás timceall ar a teac. Bhí go leór crainnte ublaí aige agus biod go leór ublai ag fás urra gac blian. Act lá amhain cuaidh sé amac ag fiacac agus dhun sé an doras. Dfan sé amuigh ar feadh an lea. Táinic duine éigin agus dith sé na h-ublaí. Nuair a Tháinic an fathac san tratnóna. Chonnaic sé nac raibh aon ublaí ar an gcrann agus bhí sé ar buile dubhairt sé leis féin go bfuigheadh sé amac cé dith na h-ublaí. Cuaidh sé isteac annsin agus tórruigh sé a raibh a cuid airgead san Áith a cuir sé é act ní raib pinghin de aige. Tosuigh sé ag dul thart ins na tighthe annsin feacaint a bhfuigheadh sé tuarisg ar bith o duine ar bith. Táinic sé isteac i dteac beag lá ní raibh san teac act bean agus a mac. Diarr sé an buacaill ar an mbean lé h-aghaid a dul ag obair aige. Tug an bean an buacaill do agus dthimhigheadar leo. Nuair a tháinic siad go dtí an teac dubhairt an fathach leis an buacaill a dul suas san gcrann ag faire. Ní raibh sé móran acair suas nuair a tháinic daoine go dtí an crann agus bhí siad ag dul suas, an céad duine a cuaidh suas bhuail an buacaill buaile ar agus eile annsin agus nuair a bhí siad imthighe. Táinic an buacaill anuas agus táinic sé isteac san áit a raibh
    Bairbre Ní Donnchadha