Scoil: Inis Niadh (uimhir rolla 11938)

Inis Ní, Co. na Gaillimhe
Caitlín Ní Thuathaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Dubhairt sé lé na mháthair go raibh bheirt driotháir marbh, agus go raibh sé ag dul dá dtóruigheacht, agus d'imthigh sé leis. Bhí sé ag siubhail ariamh go dtainic sé go dtí an ceó. Bhí cú agus each ag an bhfear seo, agus nuair a thainic sé isteach sa teach leag an cailleach é. Rug an cú ar cois uirthi agus bhuail an t-each do chic í. Dubhairt sí leis an fear í fhágáil annsin is go dtiubhradh sí a bheirt driotháir dhó comh maith is bhí siad ariamh. Cé'n caoi sin? arsa an fear. "Níl ort acht buile de'n slaitín draoidheachta a bhualadh orra," ar sise. Cuir sé a bheirt dhriotháir a bhaile agus chuaidh sé féin go dtí an Domhan Thiar.
    Tháinic sé i bpálás an Rí. Bhí an Rí tinn agus ní raibh istigh acht an inghin. Dfiafruigh sé do'n inghin cá raibh anam an Rígh? "Sa gcrann sin amuigh" ar sise. Tá rocha istigh i láir an crainn tá lacha i mbolg na rocha tá ubh i
    AT0302: The Ogre's (Devil's) Heart in the Egg
    AT0303: The Twins or Blood‑Brothers