Scoil: Baile Nua (B) (uimhir rolla 9607)

An Baile Nua, Co. na Gaillimhe
Peadar P. Mac Conchoille

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sagart leis gurb é an phaiste taisbeántas a anam fein agus gurbh iad na spotaí a bhí ar a phaiste na peacaidh a bhí ar a anam féin. D'iarr an sagart air annsin a raibh an paiste beó nó marbh. Dubhairt an fear gur sil sé go raibh sé beó. Má bhí sé beó ars an sagart tá do ainm beó agus níl aon peacaidh marbh air. Níl ort acht a dul trí purgadóir leis na spotaí a glanadh amach.
  2. Bhí fear as lios an Uisge ag baint gabhal bolsgarí i gcúainne Cathair an Uacaire fadó. Bhí se in a shuidhe ar leath glún nuair chuala se mada ag caoineadh agus bhí fios aige cad a bhí an mada a rdh. Sé a bhí sé a rad na "Béidh teach na binne móire dóighte ar maidin." Nuair a chuaidh an fear abhaile dinnis sé an sgéal dá mháthair agus dubhairt an máthair leis nach raibh ann acht omadán nár phioc suas an Teamar Mhuire a bhí fe na glún. Ní raibh fhios ag an fear faoí an Teamar Mhuire agus nuair deirigeadar ar maidin bhí teach na binne móire doighte. Is iomdha duine a thainig go cúinne Cathair Uacaire ó shoin ar lorg an Teamar Mhuire.
    Bean Uí Conraoi
    An Garrán Darach Thuaidh, Co. na Gaillimhe