Scoil: Baile Nua (B) (uimhir rolla 9607)

An Baile Nua, Co. na Gaillimhe
Peadar P. Mac Conchoille

Ar an leathanach seo

1. Sé an tam is mó pósann an daoine san bparóiste seo ó'n Eanar go Máirt na hInide. Ní pósann daoine Dia Lúain agus Dia hAoine ná lá na leanbh no an tríomhad lá déag de gach mí. Deirtear go bhfuil na laethe sin mí rathmhar. Ní pósann daoine i mhí Bealtaine. Bíonn feóil dá chaitheamh in gach tígh Máirt na hInidhe.
    Déantear cleamhnaisí sa gceanntar seo go fóill. Téigheann beirt fhear ag iarraidh an chailín go teach a hathar, agus tugann siad buidéal fuisge leó. Muna bfuigheann siad an eiteach socruigheann siad ar an spré. Cúpla lá in a dhiaidh sin cuireann an cailín teachtairí ag féachaint ar gabhaltas an fhir óig. Má bhíonn siad sásta leis téigheann muinntear an chailín agus muinntear an fhir óig go baile mór agus déanann síad connradh in oifig dlígheadóra.
    Bhíodh "Runaway Matches" sa gceanntar seo. Is amhlaidh dá mbeadh athair an fear óig mí shásta leis an cailín a bhíodh an fear le pósadh sgúabadh an fear óg an cailín leis go teach carad agus phósadh sé í. Bheadh náire annsin ar an tathar agus leigeadh sé isteach an lanamhán.
    I gcairt is mó a théigheadh na daoine go dtí an séipéil acht úaireannta théigeadh a[n]
      1. filíocht