Scoil: Shindilla (uimhir rolla 14285)

An Lorgain nó Sindile, Co. na Gaillimhe

Ar an leathanach seo

1. Uair amháin chuaidh triúr fear go Gaillimh i gcárr agus sé an t-ainm a bhí orra Máirtín Ó Cathain as Mám, an Sáirgint agus Conghaile. Nuair a bhí siad ag teacht abhaile bhí cailín eile as Corr na Mona in aonfheacht leo. Bhí an oidhche ann agus bhí an ghealach ag sgaladh ar an loch. Bóthar Ath Chinn a thóg siad agus bhí bóithrín beag ag dul síos go dtí an loch. Chuaidh siad an bóithrín sin. Bhí an ghealach ag sgaladh ar an loch agus mar gheall ar sin níor aithne siad thar an bóthar é agus thiomáin siad isteach ann. Plucadh iad agus ní raibh siad indon na doirse a osgailt. Cuireadh fios ara muinntir agus tháinig siad. Bhí siad cúpla lá gá gcuartaigh sul d'ar fritheadh iad. Ba bhrónach an báthadh é.
    Eilis Nic an Iomaire
    An Teach Dóite, Co. na Gaillimhe