Scoil: Leitirmucadha (uimhir rolla 13951)

Leitir Mucú, Co. na Gaillimhe
Nioclás Ó Confhaola

1. Tighearna talmhan an cheanntair.
    Ba iad tighearnaí talmhan an ceanntair, ná Berridge, Henry Robinson, Thomas Kern, agus Martyn. Bhí siad suas le dhá sgór bliadhain san áit.
    Eallach nó cuid do thorthaí na talmhan a thugadh na daoine mar cíos dóib.
    Ba do bhunughadh gallda iad.
    Bhí Berridge i na chomhnuidhe amhuigh ag sgríb, agus an triúr eile na gcomhnuidhe i gCill Aidhthne i n-aice Uachtar-Árd.
    Ba fear géar sanntach a bhí in Berridge i dtaobh cíos, agus nuair a cailleadh é ní mórán a chaoin tineóntaí na h-áite i na dhiaidh.
    Nuair a cailleadh Berridge ba é Henry Robinson a tháinig i na tighearna ar thalamh an cheanntair i na dhiaidh.
    Ba fear géar a bhí in Henry Robinson agus is iomdha tineónta bocht a chuir sé as seilbh a chuid talmhan.
    Is maith a's is cuimneach le mo shean athair nuair a chuir sé Páidín Ruadh tineónta bocht a bhí i na chomhnuidhe i ngleann chat a's seilbh a chuid talmhan.
    Nuair a tháinig an tighearna
    Nóra hOibicín