Scoil: Clochar na Fáirche (uimhir rolla 16894)

An Fhairche, Co. na Gaillimhe
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ná mo theach sa" Nior labhair an cruitire ar feadh tamaill "An bodhar atá tú" ars an Tighearna leis D'fhreagair seisean agus dubhairt sé go bhfaca. "Ce'n áit?" ars an tighearna. Chonnaiceas i dteach Máire an Mumhan i gCúige Mumhan" ars an cruitire. "Beidh fhios agamsa" ars an Tighearna "agus beidh tusa i bpríosún go dtiocfaidh mise arís"
    As go bráth leis an Tighearna go Cúige Mumhan agus bhain sé amach Teach Máire na Mumhan. Buail sé ar an doras. Foscladh doras agus ficead. Chuaidh sí isteach. Bhí teine mhór sa gráta ach ní raibh dá doghadh ann ach smear mart. D'fhiarfuigh an Tighearna de n bhuachaill aimsire ce mhéad teine a bhí ag doghadh sa thigh. "Teine agus ficead" ars an giolla. Bí an Tighearna sásta leis an meid a chonnaic sé agus bhí sé ar tí a imtheacht abhaile ach d'iarr an giolla air fanacht go dtiocfadh bean an tighe.
    Tháinig bean a tighe isteach agus chuir sí fáilte agus ficead roimh Tighearna Muigheó. "Ó tháinig tú gan cuireadh níl
    Mícheál Ó Somacháin
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)