Scoil: Clochar na Fáirche (uimhir rolla 16894)

An Fhairche, Co. na Gaillimhe
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    croiceann gadhair. Chuir sé an craiceann uime agus na h-adharca ar a cheann. Thosuigh sé ag déanamh torainn. Chuala máighistir an tighe é agus ghlaoidh sé ar an gcailín aimsire. D'éirigh sí agus las sí solus. Chuaidh sí go barr an staighre agus d'fhéach sí síos. Ba bheag nár thuit an t-anam aisti nuair chonnaic sí na h-adharca. Igceann tamaill tháinig misneach chuice agus d'innis sí dá mháighistir go raibh an diabhal sa tigh. "D'fhiafruigh de ceard tá uaidh" ar seisean Rinneadh an cailín amhlaidh ach sé an freagra a tugadh di "an t-airgead" "O caith síos chuige" é ach ná teigh síos tú féin cor 'a bith." Fuair Seán an sparán airgid fusa go leor.
    D'fhoscail sé an doras amach leis agus an croiceann air. D'imthigh leis go dtáinig sé comh fada le teac na ngadaidhe arís. D'fhéach sé isteach agus ceard a bhíodar a déanamh ach ag comhairead an airgid a ghoideadar ón tigh mór. Bhuail
    AT1525: The Master Thief
    Micheál Ó Máille