Scoil: Ceathramhadh Garbh (uimhir rolla ?)

An Cheathrú Gharbh, Co. na Gaillimhe
Máire Ní Shionnacháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    stoirm an bád agus báitheadh é. Ní fhaca aon duine an bád ag ionntú acht fritheadh an bád an lá i n-a dhiaidh sin agus é iontuighthe agus fritheadh a chorp féin freisin.
    Bhí fear as Cill Bhriceán istigh ar Oileán na gCapall ag ól. Micheál Ó Súilleabháin a b'ainm dó. Bhí beirt fhear eile leis. Bhí siad uilig ar meisge acht siubhal seisean amach ins an bhfairrge agus báitheadh é. Geall sé a bheith sa mbaile an oidhche sin agus chonnaic siad é agus bhí sé báidhte an uair sin.
    Bhí bean ar an gCarraig i n-aice le Corr na Móna, aon uair amháin dar b'ainm Sorcha Seoighe. Oidhche amháin bhí bó tinn uirthi. Chuaidh sí amach sa stábla ag féachaint ar an mbuin sul a chuaidh sí a chodladh agus thug sí splanc leí mar ní raibh aon solus eile acu an t-am sin. D'imthigh píosa de'n splanc agus chuaidh sé isteach ins an díon a bhí ar an stábla agus las sé an stábla agus do dhóigh sé cúig cinn de bheithidhigh.
    Micheál Ó Liodáin
    An Cloigeann, Co. na Gaillimhe