Scoil: Ceathramhadh Garbh (uimhir rolla ?)

An Cheathrú Gharbh, Co. na Gaillimhe
Máire Ní Shionnacháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhíodh na daoine thart annseo ag deánamh go leor bairrlí agus cuinneóga de mhaide giúise. Dheinidís rothaí túrine agus rothaí cartach. Ní dhéantar mórán diobh sin anois. Tá cor-fhear ceirde thart san áit seo agus deanann siad iad. Dheinidís fuipeanna de leathar.
    Dhóghadh na daoine a gcuid aoil go leír fadó. Tá an obair sin ar siubhal beagnach i ngach áít fós. Cuirtear síos móin ar dtús sa tornoig agus annsin cuirtear sios na clocha aoile agus iad briste suas agus lastar é.
    Fadó nuair nach raibh aon mhuilleann ag na daoine chun plúr agus min d'fhághail bhíodh bróinte acú chun coirce agus cruithneacht a mheilt. Bhíodh bró i ngach tigh.
    Bhíodh go leor daoine ag saothradh a mbeatha fadó le iasgaireacht mar ní raibh aon tslighe beatha eile acu. Deinidís línti freisin. Bhídís ag fiadhach le gunnaí agus cú agus mharbhuighidís go leor coiníní, girrfidh, cearca fraoigh agus géana fiadháine. Bíonn cuid de na daoine ag iasgaireacht agus ag foghlaereacht anois ach ní h-é g leor é. Ní'l siad ag cuir an oiread suime ann le na sinnsear.
    Tomás O Liodáin
    Gleann Loisg