Scoil: Ceathramhadh Garbh (uimhir rolla ?)

An Cheathrú Gharbh, Co. na Gaillimhe
Máire Ní Shionnacháin

sa sneachta ag na buachaillí.

AG SLEAMHAN AR AN LEAC-OIDHRE
    San ngeimhreadh a bhíonn sin ar siubhal freisin. Is minic a tuiteann daoine agus gortuighthear iad. Bíonn an-spoirt ag na páístí ag déanamh fir sneachta. Déantar é i bhfuirm fir agus cuirtear hata air agus píopa 'na bhéíl agus bíonn an-spoirt acu ag súgradh timpeall air.

LACAINE
    Is féidir le ceathar é d'imirt. Bíonn cloch timpeall punt meadhchaint ag gach duine. Annsin leagann duine cloch suas ar chloich mhóir eile agus an chéad duine a leagann í gheibheann sé pighinn.

Deántar 'CAD' le dhá ceann géar a chuir ar phíosa de mhaide agus annsin é a bhualadh le píosa fada eile agus d'imtheochadh sé san aer.

CAITHEAMH CNAPAÍ
    Teigheann go leor buachaillí le céíle agus bíonn siad ag caitheamh cnaipí. Bíonn fáinne déanta píosa uatha agus an chéad duine a chuirfeadh cnaipe isteach sa bhfáinne gheobhadh sé na cnaipí go léír.

CUINNEÓGA nó CEITHRE COIRNEIL
    Is féidir le cúigear é d'imirt. Seasann ceathrar ar marc dó féín agus seasann an duine sa lár. Annsin athruigheann gach beirt a n-áiteacha. Annsin dá bhféadadh an duine a bheadh sa lár dul in aon mharc bheadh an duine ar leis é sa lár..
    Máiréad Ní Droighneáin