Scoil: Ceathramha 'n Bhrúnaigh

Ceathrú an Bhrúnaigh, Co. na Gaillimhe
Míchéal Ó Reachtabhra

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bean-sidhe, deir siad go mbíonn sí amuigh san oidhche. Bean an Tslis, deir siad go mbíonn sí ag buaileadh an tslis san oidhche.
    Bíonn na tinncéirí, ⁊ earraí beaga dhá dhíol aca greithe paidríní páirtigh, pictiuirí beannuighthe, scuaib, éadaigh, bioráin, cnapaí le h-aghaidh léinteacha ⁊ earraí beaga eile freisin acu.
    Nuair a thiubhrá déirce dhóibh bhéadh siad ag rádh paidreacha. Dá n-abróchthá rud ar bith leobhtha bhéadh siad ag easgaine agus ag mionna móra. Ní bhíonn mórán fáilte rómpa i dtighthe.
    Bíonn siad ag deasú ceaintíní agus ag déanamh ceaintíní freisin. Tagann siad thart timcheall uair sa tseachtmhain acht aimsir na Nodlag tagann siad thart an-mhinic.
      1. daoine de réir aicme
    Miceál Ó Ruadhaín