Scoil: Scoil N. Gobnait (uimhir rolla 16281)

Dún Chaoin, Co. Chiarraí
Muiris Ó Dálaigh

chuadar amach agus cé bheadh ann ná páiste ana-áluinn ar fad agus bád a naice léi ar an sruthán.
    Dúbhairt an páiste leo dul isteach chúiche agus go spáinfeadh sí áit ana-bhreágh ar fad dóibh. Chuadar isteach chúiche agus d'imthigheadar leó agus níor bhfada go rabhadar ins an áit ba dheise agus ba bhreághtha dar luig súil duine riamh air. Bhí gach sórt rud ag fás ann. Nuair a bhí gach nídh spáinte aici dóibh, d'fiafruig sí dóibh an aithnigheann siad í, agus dubhradar go raibh ana-deallramh aici lé na máthair críona ach go raibh sí sin caillte agus gur bean chríona í.
    Ansan dúbhairt sí leó: "Is mise úr máthair chríonna agus is é an chiall go bhfuilim anso mar nuair a bhíosa ar an saoghal bhí cion agus grádh agam do leanbhaí beaga agus mar sin nuair a cailleadh mé chuir Dia anso mé ins an áit áluinn seo agus an t-é go mbeidh cion aige do pháistí geóbhaidh sé an rud ceudna."
    Ansan thug sí léi iad go dtí an mbád agus thug sí abhaile iad ansan. Nuair a chuadar abhaile cuadar a chodladh agus
    Eilis Ní Guithín
    Baile na hAbha, Co. Chiarraí