School: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

1. (continued from previous page)
    Ceann tinn nó odhar - Oidhneán a bheirbhiú agus an t-odhar a nígheadh leis an uisce a bheadh ' na dhiaidh.
    Loscóidí - (i) Slándas beirbhighthe agus salann a chur a chur mar phlástra leó
    (ii) An 7adh mac
    (iii) Ceirí a dheineadh sean-mhná mar bheirbhíghdís galúnach, siúicre, gráinne plúir agus braon bainne i dteannta a chéile agus bhíodh ana-shúghadh braoin ag baint leis. Plástara galúnaighe a thugtaí air.
    Teine Dhia - T'ainm a scríobhadh le dubhadh (ink) timcheall ar an bpaiste tinn.
    Dóghadh talmhan - (Galar a bhíodh an-mhinic ar leanbhaí toisc iad a bheith cos-nochtuighthe) Seilmide brúighte idir phlaosc agus eile a chur mar ceirí leis an áit tinn.
    Dathacha - An paiste tinn a chlogadh le neanntóg. Plástra clogtha a tugtaí air. Tá luibh eile leis ann (Ní heól a hainm dom fós) í seo a bheirbhiú agus an t-uisce a ól - ana leigheas iseadh é.
    Tinneas fiacaile - (i) Trí scréach a bhaint as fhrog idir na fiacla.
    (ii) Do theanga a chuimilt do airc luachra.