Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

Ar an leathanach seo

1. Nuair a bhí na Sasanaigh i gcoinnibh na sagart fadó do bhí cúig phúint ar cheann sagairt. Do chaitheadh ne sagairt agus na Caitoilicig imteach as an dtír go dtí an bhFrainnc agus go dtí tíortha eile. Do bhí lánamha ann. Do bhí cuid mhaith airgid aca. Do chaitheadar féin agus a gclann imcheacht sall go dtí an bhFrainnc. Sé an áit a chuadar ar dtús ná sall go chéibh Londúin. Ní raibh ach an mac do b'óige ach dhá bhlian. Nuair a bhíodar shíos ar an gcéibh do bhí an leanbh óg na sheasaimh i naice le na mháthair. Do d'fhéach sí thart agus nuair a d'fhéach sí tharnais aríst do bhí an leanbh imithighe agus ná feadair sí cá raibh sé uaithi. D'impigh an sgeal ar fuaid na h-áite. Do bhíodar ana naomhta ar fad. Taréis
    1. am
    Máire Ní Guithín